آمریکا و اروپاییها در هدف - تمدید تحریم تسلیحاتی ایران- اشتراک نظر دارند. شیوه و تاکتیک آنها اما متفاوت است. تفاوتی که نمیتوان نام آن را اختلاف گذاشت چرا که اولاً نتیجه هر دو تاکتیک یکسان است و ثانیاً هیچ بعید نیست پشتپرده میان آنها هماهنگی و توافقاتی برای تقسیم نقش وجود داشته باشد.
رئیس جمهور تلاش تازه آمریکا برای بهره گیری از یک سازوکار قطعنامه 2231 جهت ضربه زدن به برجام را از پیش شکست خورده دانست و تاکید کرد: آمریکا اکنون عضو برجام نیست که بخواهد از این سازوکار استفاده کند و همه طرفها نیز پیشاپیش این تلاش آمریکا را محکوم کرده اند.
اتحادیه اروپا روز یکشنبه اعلام کرد که آمریکا نمیتواند از مسیر آنچه «مکانیسم ماشه» خوانده میشود و در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی پیشبینی شده، تحریمهای بینالمللی جدیدی علیه ایران وضع کند.
رئیس جمهور روسیه طی بیانیهای از آمادگی خود برای میانجیگری میان تمامی طرفها برای کاهش تنش در خلیج فارس خبر داد. پوتین پیش از این نیز خواستار برگزاری نشست شورای امنیت با حضور آلمان و ایران در خصوص تبادل نظر پیرامون برجام و انتهای تحریمهای تسلیحاتی ایران شده بود
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران در مقالهای در روزنامه فرانسوی لوموند نوشت: اجازه دادن به آمریکا برای نابودی کامل توافق هستهای ایران به منزله بازگشت به قانون جنگل است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره طرح این ادعا که طی روزهای آینده بخشی از تحریمهای آمریکا به پیشنهاد آلمان و انگلیس لغو میشود، گفت: اگر آنها چنین طرحی را به آمریکا دادند، آن را به ما ندادند. ما هیچ طرحی که موجب تغییر در برجام داده شود را نمیپذیریم.
مهمترین دغدغه ایران در ارتباط با انتخابات آمریکا این است که زمامداران جدید آمریکایی چه رویکردی را در ارتباط با برنامه جامع اقدام مشترک در پیش خواهند گرفت؟ در سیاستگذاری انتخاباتی دموکراتها این مفهوم مطرح شده که آنها از آمادگی لازم برای بازسازی برجام برخوردارند.
رییس جمهوری در گفتوگوی تلفنی با ولادمیر پوتین با قدردانی از مواضع روسیه در حمایت از برجام و مقابله با سیاستهای یکجانبهگرایانه آمریکا، بر توسعه و تعمیق روابط دوجانبه میان تهران- مسکو در همه زمینهها تاکید کرد.
وزارت امور خارجه با بیان اینکه هیچ جایگزینی برای برجام وجود ندارد، اعلام کرد: ایران در قبال هرگونه زیاده خواهی و رفتارهای غیرمسئولانه اقدامات قاطع را اتخاذ می کند و سه کشور اروپایی را فرا می خواند با پایبندی نسبت به تعهدات خود، زمینه حفظ و اجرای کامل برجام را فراهم آورند.
کاخ سفید برای بهاصطلاح منزوی کردن ایران حتی بانکها و مؤسسات مالی متحدان خود را نیز تحریم کرده و با طیفی از کشورهای حامی ایران ازجمله ترکیه، عراق، روسیه، چین و جمهوریهای شمال کشور در حال نزاع دیپلماتیک است.
رئیس جمهور حمایت قاطع 14 عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد از برجام و قطعنامه 2231 را در جلسه دیروز این شورا، نمایشی از شکست مجدد سیاسی آمریکا در برابر جمهوری اسلامی ایران دانست و تاکید کرد که تهران هر روز و ساعتی که طرف های مقابل حاضر شوند به تمامی تعهدات برجامی خود عمل کنند، بلافاصله به طور کامل به تعهدات خود در برجام باز می گردد.
سخنگوی پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: تا زمانی که پرونده در شورای حکام باشد، ما می توانیم پرونده سالم خود را رفع نقص کنیم و خودمان مسئول پرونده مان هستیم ولی اگر این پرونده به شورای امنیت برود آن موقع سرنوشت آن متاثر از اما و اگرهای ناشی از تعاملات بین دولت های بزرگ خواهد بود.